Vrei sa cumperi o casa, ai nevoie de un credit ipotecar si nu stii de unde sa incepi?

Hai sa iti explic in cativa pasi simpli drumul parcurs de mine de la punctul 0 pana la momentul in care ma mut in noua locuinta.

Ce suma pot imprumuta bazat pe veniturile mele

Primul meu impuls a fost sa imi iau 2 saptamani de concediu si sa merg sa ma imprietenesc cu ofiterii de credit de la toate bancile, pentru a afla ce credit pot sa iau. Apoi am zis ca poate ar fi mai bine sa imi iau doar o zi sau doua libere (ca sa pastrez restul pentru vacanta de vara :) ) si sa ma intalnesc cu un broker de credit.
Dar adevarata inspiratie mi-a venit cand am descoperit ca, din confortul casei sau in pauza de cafea de la birou, pot afla cat pot sa imprumut direct online, in cateva minute.


Afla acum!

Locuinta pe care mi-o doresc se incadreaza in bugetul meu?

Acum ca am aflat cat pot sa imprumut, mai ramane sa gasesc locuinta care sa se incadreze in acest buget. Iar aici optiunile de cautare sunt “fara numar”

Contactez dezvoltatori sau agentii imobiliare, m-am alaturat tuturor grupurilor relevante de pe retelele de socializare, stau cat pot de mult pe platformele de anunturi, intreb pe toata lumea, pe scurt, e o aventura.

Aplic la creditul ipotecar potrivit

Acum sunt pregatit sa caut oferta potrivita, sa aplic la credit si “sa ma leg la cap” :). Din nou, impulsul meu a fost sa contactez un broker sau sa merg la banca. Dar de ce sa fac asta cand pot aplica in mai putin de 5 minute la creditul ipotecar potrivit profilului meu direct online?


Aplica acum!

Dar hai sa mergem si mai adanc prin procesul de accesare a creditului ipotecar.

Si pentru ca totul sa fie limpede si organizat, trebuie sa raspund la urmatoarele intrebari:

1. Am gasit sau nu locuinta pe care vreau sa o cumpar?

Stiu cat pot sa imprumut, am gasit locuinta pe care vreau sa o cumpar si vreau sa aplic pentru un credit ipotecar. Tot ce trebuie sa fac este sa ma asigur ca proprietatea in cauza are toate actele de proprietate necesare pentru ca o banca sa o poata ipoteca - vezi aici lista de acte necesare ;) Pentru a fi sigur ca vanzatorul mi-o va vinde mie, semnez o promisiune de vanzare (antecontract) si platesc avansul.


Vezi detalii


Sau in cazul in care nu m-am decis inca ce casa imi voi cumpara, dar vreau sa fiu sigur ca pot obtine un credit ipotecar pentru cumparea acesteia, am posibilitatea sa aplic la banca unde am cea mai buna oferta, pentru o preaprobare financiara.


Vezi detalii



2. Cum aleg creditul ipotecar potrivit?

Majoritatea bancilor comerciale ofera credite pentru cumpararea de locuinte, dar cum stiu care este cel mai bun pentru mine?

Voi afla ce credit ipotecar mi se potriveste prin a:

  1. Ma informa cat mai bine si din surse variate despre ofertele de credit ipotecar
  2. Compara ofertele bancilor intre ele pentru a determina care sunt plusurile si minusurile acestora si care caracteristici ale creditului sunt importante pentru mine (cu virare sau fara virare de salariu, cu dobanda fixa sau variabila, cu sau fara asigurare de viata)
  3. Face o lista cu toate costurile percepute de banca si de terti* pentru acordarea creditului ipotecar

De la o banca la alta, pentru acordarea ofertelor “cele mai ieftine” trebuie indeplinite anumite conditii legate de:

  1. Nivelul si tipul venitului lunar net. Exista oferte de credit ipotecar care pot fi accesate doar de cei care au un venit net lunar de minim 7500 lei, 8000 lei, sau chiar peste 10000 lei
  2. Profesia si tipul angajarii. Unele banci au oferte cu costuri speciale aplicate doar daca esti medic, avocat, IT-ist sau daca lucrezi la stat. De asemenea poate conta daca esti salariat sau ai venituri de tipul PFA, drepturi de autor, indemnizatie de crestere copil, pensie, chirii, dividende.



3. De ce acte am nevoie?

Lista actelor necesare solicitarii si obtinerii unui credit ipotecar se impart in 3 categorii:

Actele de identitate

Pentru a putea fi identificat, banca va avea nevoie de actele mele de identitate. Acestea vor fi cartea mea de identitate si, daca este cazul, actul de stare civila (certificat de casatorie, act de divort, certificat de deces al sotului defunct).

Bine de stiut ca pe teritoriul Romaniei, chiar daca as avea un pasaport valabil, un permis de conducere sau orice alt act similar, banca imi va certifica identitatea doar in baza cartii mele de identitate.


Actele de venit

Daca sunt angajat si am salariul raportat de angajator la ANAF, singurul document de care voi avea nevoie este formularul bancii prin care imi exprim acordul ca institutia de credit sa verifice venitul meu mediu net lunar.


Vezi toate actele



4. Ce avans trebuie sa platesc?

Avans 5%

Atunci cand cumpar prima mea locuinta si aleg sa accesez un credit Noua Casa (fostul program Prima Casa), iar valoarea de piata este de maxim 70000 de euro, voi putea beneficia de un avans de 5% din pretul de vanzare.

Exemplu: Pentru un apartament cumparat cu pretul de 70000 de euro, banca imi va da un credit in valoare de pana la 66500 de euro, iar eu voi suporta un avans de 3500 euro.

Daca totusi voi opta tot pentru un credit Noua Casa, iar locuinta va avea un pret mai mare de 70000 de euro, avansul va ajunge, ca si in cazul creditului ipotecar, la pana la 15%.

Avans 15%

Daca atunci cand fac prima mea investitie imobiliara (nu detin deja o alta locuinta), si solicit de la banca un credit ipotecar, avansul standard solicitat de banca este de minim 15% din valoarea proprietatii pe care am hotarat sa o cumpar. Asta inseamna ca banca ma va ajuta cu un credit ipotecar in valoare de pana la 85% din valoarea imobilului.

Exemplu: Cumpar o casa in valoare de 100000 de euro. Avansul pe care va trebui sa il platesc va fi de 15000 de euro, iar creditul ipotecar va fi in suma de 85000 euro.

Avans 25%

O banca imi va solicita un avans de minim 25% din pretul de cumparare al unei locuinte la acordarea unui credit ipotecar atunci cand, la momentul la care aplic pentru credit, detin deja o alta proprietate.

De multe ori am auzit informatia ca avansul trebuie depus in contul bancii de unde iau creditul pentru a dovedi bancii ca il am. Procesul nu functioneaza asa. Avansul il platesc eu direct vanzatorului, partial la semnarea promisiunii de vanzare si integral la semnarea contractului de vanzare.

Pentru a fii sigur ca am platit integral partea mea de bani, reprezentata de avansul minim necesar, bancii ii vor fi prezentate, inainte de acordarea creditului: contractul de vanzare autentificat de notar si extrasul de cont sau ordinul de plata prin care am transferat banii personali in contul vanzatorului.

IMPORTANT! Cand decid sa cumpar o locuinta, trebuie sa fiu foarte atent daca pretul cerut de vanzator este unul rezonabil si este comparabil cu pretul cerut si primit de alti vanzatori pentru proprietati similare. De ce este asta important? Pentru ca banca va acorda un credit ipotecar in valoare de pana la 85% aplicat valorii celei mai mici dintre pretul de vanzare si valoarea reiesita din raportul de evaluare facut in timpul analizei.

Adica, daca eu m-am inteles cu un vanzator sa cumpar o casa in valoare de 100000 de euro, dar raportul de evaluare va reflecta o valoare de piata de 95000 de euro, banca imi va acorda un credit ipotecar de pana la 85% din cei 95000 de euro, adica 80750 euro, fata de 85000 de euro cat am nevoie. Ceea ce inseamna ca, pentru a putea sa inchei tranzactia, avansul meu va creste cu 4250 de euro adica in loc de 15000 de euro va trebui sa platesc un avans de 19250 euro.




5. Ce costuri am cand iau un credit ipotecar?

Am ajuns si la ultima intrebare si acum voi lamuri cat si ce ma costa atunci cand iau un credit ipotecar pentru cumpararea locuintei mult dorite.

Mai sus am lamurit ca banca imi va finanta doar un procent de pana la 85% sau 95%, in functie tipul de credit ipotecar accesat, diferenta de pret fiind sustinuta de mine sub forma unui avans.




IMPORTANT! Inainte sa ma decid sa-mi cumpar o casa printr-un credit ipotecar, ma voi informa in detaliu privind toate taxele si comisioanele percepute de banca si de tertii implicati in tranzactie si voi avea grija sa am pregatite toate sumele de bani necesare, astfel incat sa imi pot cumpara locuinta visata.

Si cu asta am ajuns la finalul demersului de explicare a drumului de la dorinta de a-mi cumpara o locuinta la momentul in care ma voi relaxa pe canapea in propria casa.

Acum ca sunt informat, nu-mi ramane decat sa intru pe 123Credit.ro, sa ma informez, sa aleg, sa compar si sa aplic la creditul ipotecar care mi se potriveste.

Parerile clientilor pe
4.6

din 41 recenzii in total